جبرئیل نوکنده در مراسم اهدای گواهی ثبت مجموعه اسناد بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی گفت: موزه ملی ایران مفتخر است آثار نفیسی از اسناد و نسخ خطی مربوط به سدههای اولیه اسلام تا دوره قاجار را در بخش اسلامی خود نگهداری کند. در این میان، مجموعهای مشتمل بر ۷۰۰ نسخه از نمونههای شاخص طی سالهای ۱۳۱۴ و ۱۳۵۱ از بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به این موزه منتقل شده است.
وی ادامه داد: باید در تعاملی وسیعتر گنجینههای مشترک؛ همچون اسناد بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی را که در طول زمان پراکنده شدهاند در یک مجموعه واحد به ثبت جهانی برسانیم و از این طریق فرهنگ و تمدن اصیل، غنی، صلح طلب و انسانمدارانه ایرانی را به جامعه بشری معرفی کنیم. موضوعی که در زمره پویاترین و ماندگارترین فرهنگها در خاطره تاریخی ملتها است و به مردم دنیا یادآوری کنیم یافتن اشتراکات فرهنگی به مدد حافظه جهانی ضامن زندگی در سایه صلح جهانی است.
در وصف این میراث جهانی بی نظیر اغراق نیست از آن به عنوان تجلی گاه صلابت، قدرت و نجابت هنر و تمدن اسلامی یاد کنیم؛ میعادگاهی که هنرمندان مسلمان (شیعه) در گستره متنوع هنری از جمله معماری، کاشیکاری، خوشنویسی، معرق، گچبری، طلاکاری، نقاشی و دیگر شاخهها فرصت یافتند فضیلت، ابراز عشق و ارادتشان را به حضرت حق مشق کنند.
نوکنده افزود: این میراث جهانی در عین تلاش برای ایجاد فضایی معنوی، مجموعه بنای چشم نوازی را به یادگار میگذارد که هر بینندهای را به تحسین وا داشته و مامن اسلاف، عارفان و سلاطینی شده که با ذوق وصل در این مکان روحانی جسم فانی را در قاب خاک کشیدند. همچنین گزاف نیست این بنا را با توجه به گذشته درخشان و داشتن آثار بی نظیر از قدیمیترین موزههای ایران بدانیم.
نسخی که امروز به بهانه آنها گردهم آمدهایم بخش کوچکی از این گنجینه اسلامی بی نظیر بوده و اسنادی را شامل میشود که در عین تنوع از نظر قدمت، موضوع، خط، صفحه آرایی و غیره انباشتی از احساسات، تفکر، معنا و آداب و رسوم زندگی زنان و مردان بزرگی است که در این سرزمین زندگی کردهاند. این آثار روایتگر و شاهد زندهای بر تنوع اجتماعی، فرهنگی و زبانی این مرز و بوم به پهنای تاریخ است. لسان غیبی که دیروز را به امروز پیوندی غرورآفرین میزند.
رئیس موزه ملی افزود: حافظهای به وسعت تاریخ جهان، به ما یادآوری میکند فرهنگ و هنر مرز نمیشناسد و همه افراد بشر فارغ از جنس، رنگ و نژاد نیازمند هویتی از جنس تفکر و نبوغ است. ایرانیان در سرزمینی رشد کردهاند که خلاقیت و هنر شایسته ریشه در خاک آن دارد و یادگار نسلهای گذشتهاش نقش مهمی در شکل گیری تاریخ تمدن بشر داشته و امروز حافظه جهانی مفتخر از یادگاران بی بدیلش است.